Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο έγκυρη είναι η διάγνωση με το PMR;

Η μέθοδος του PMR αποτελεί ίσως την πλέον αξιόπιστη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αφού η ακρίβεια της μεθόδου φτάνει το 94 % μόνο με την χρήση του θερμογράφου και το 98 % σε συνδυασμό με υπερηχογραφική απεικόνιση.

Έχω εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος – μπορώ να εξεταστώ με το PMR;

Ασφαλώς. Τα εμφυτεύματα δεν αποτελούν αντένδειξη για την μέθοδο. Για την ακρίβεια θα μπορούσαμε να πούμε πως βοηθούν την διαδικασία της επέμβασης αφού λόγω της ανατομικής τους θέσης αποκλείουν την θερμότητα που παράγεται απο τους πνεύμονες. Παρόλα αυτά θα χρειαστεί να ενημερώσετε το προσωπικό μας για την ύπαρξή τους αφού κατά την διάρκεια της εξέτασης μπορεί να χρειαστούν ειδικοί χειρισμοί απο τον εξετάζοντα ιατρό.

Κάθε πότε μπορώ να εξετάζομαι προληπτικά με το PMR;

Το PMR είναι μια μέθοδος διάγνωσης που δεν εκθέτει τον ασθενή σε καμίας μορφής ακτινοβολία. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσο συχνά μπορείτε να εξετάζεστε. Αντιθέτως λόγω της ευκολίας της φύσης της εξέτασης μπορείτε να εξετάζεστε όσο συχνά εσείς ή ο γιατρός σας επιθυμείτε.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την εξέταση με PMR;

Όταν κλείσετε το ραντεβού σας για εξέταση PMR καλό θα είναι να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες που θα φανούν χρήσιμες στον εξετάζοντα ιατρό και κατά συνέπεια και στην έκβαση της διαδικασίας.

Την ημέρα της εξέτασης αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση όπως το γυμναστήριο ή βαριές σωματικές εργασίες.
Αποφύγετε την λήψη ουσιών που αυξάνουν τον μεταβολισμό όπως βιταμίνες, αλκόολ, καφέ και τσιγάρο.
Επίσης φροντίστε να είστε νηστική τουλάχιστον 2 ώρες πριν την εξέταση.

Παίρνω φάρμακα. Μπορώ να υποβληθώ σε εξέταση PMR;

Υπάρχουν φάρμακα που αποτελούν αντένδειξη στην διενέργεια της διαδικασίας. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας ρωτήσει για αυτά και θα σας ενημερώσει για το αν και για πόσο χρόνο θα χρειαστεί να διακόψετε την αγωγή σας πριν το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

 

Έκανα μαστογραφία πρόσφατα, γιατί να κάνω PMR;

Η μαστογραφία αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά υπάρχει ποσοστό ένα όγκων που η μαστογραφία αδυνατεί να εντοπίσει ή που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το PMR λειτουργεί επικουρικά καλύπτοντας αυτό το κενό και δίνοντας την δυνατότητα της εκτίμησης στο 100%.

Κάθε πότε πρέπει να εξετάζομαι με το PMR;

Κάθε ενήλικη γυναίκα έχει στατιστικά κάποιες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιου είδους ανωμαλία που χρειάζεται διερεύνηση. Αυτές οι πιθανότητες ασφαλώς αυξάνονται απο παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα και άλλους. Πέραν της ψηλάφισης που όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τακτικά στον εαυτό τους καλό θα είναι μια φορά τον χρόνο να υποβάλλονται και στην διαδικασία του PMR αφού έτσι θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα και για όγκους που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, μη ανιχνεύσιμο δια της ψηλάφισης.

Χρειάζεται ραντεβού για να εξυπηρετηθώ;

Για να αποφύγουμε πιθανώς δική σας ταλαιπωρία το κέντρο μας λειτουργεί με προγραμματισμένα ραντεβού καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Το προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να βρεθεί μια μέρα και ώρα που σας εξυπηρετήσει και θα σας ενημερώσει για τυχόν χαρτιά ή εξετάσεις που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν από το ραντεβού μου;

Ανάλογα με την εξέταση που θα χρειαστεί να κάνετε και την υπο διευρεύνηση αιτία μπορεί να χρειαστούν κάποιες πληροφορίες (ιστορικό, φαρμακευτική αγωγή) ή εξετάσεις (Αιματολογικές, Ορμονολογικές κα). Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας καθοδηγήσει τηλεφωνικά με λεπτομέρειες για όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι όταν έρθετε στο ιατρείο να έχετε μαζί σας όλες τις πρόσφατες εξετάσεις που έχετε συγκεντρώσει.

Πόσο γρήγορα θα μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Αμέσως. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν σας δεσμεύει σε μέρες ή ώρες απουσίας από την καθημερινότητά σας. Όλοι οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους με πλήρη λειτουργικότητα. Ανάλογα βέβαια με την φύση της εργασίας σας θα σας δοθούν οδηγίες αν χρειαστεί να αποφύγετε κάποιες δραστηριότητες.

Comments are closed.